Varför använda tygblöjor?

Det finns massvis med bra anledningar till att börja med tygblöjor och här listar vi de vanligaste

För barnets hälsa

Såvida ni inte tänker strunta helt i blöjor så är tygblöjor över lag det mest hälsosamma alternativet eftersom de varken har ett plasthölje eller superabsorbenter.

 • Tyblöjebarn har mindre sannolikhet att få blöjeksem eftersom tygblöjor inte stänger in huden på samma sätt som engångsblöjor gör med deras plasthöljen.
 • Men även bland tygblöjor är sticker vi ut då alla Alvehamns inlägg är testade och godkända enligt ÖkoTex 100 (en certifiering för textilier som ska garantera att det inte finns några skadliga kemikalier i tygerna).
 • Tygblöjebarn blir generellt blöjfria tidigare, vilket drar ner ytterligare på blöjeksemen, men som också minskar risken för urinvägsinfektion och förstoppning

För miljöns skull

Det finns fyra huvudskäl till att det är klimatsmart att välja tygblöjor:

 1. Själva blöjorna inte lika påfrestande för miljön då det inte krävs lika mycket miljögifter vid tillverkningen för tyger som för plast och superabsorbenterna.
 2. De naturmaterial som Alvehamn använder (bambu, hampa och bomull) tar bara mellan några månader och något år för naturen att bryta ner medan en engångsblöja tar uppskattningsvis 550 år!
 3. 24 tygblöjor tar betydligt mindre plats än de ca 6000 engångsblöjor per engångsblöjebarn som måste fraktas från fabrik till återförsäljare till dig och sedan forslas bort när det till slut blir avfall. Fem kilo återanvändningsbart tyg jämfört med 1000 kg (1 ton) sopor!
 4. Tygblöjebarn bli generellt blöjfria tidigare än engångsblöjebarn och en minskad blöjperiod är spar naturligtvis mer på miljön.

För att det är mer ekonomiskt

Oavsett hur man väljer att räkna är det billigare med tygblöjor än engångsblöjor.

 • Verkar det vara en stor engångskostnad när man köper blöjorna? Tänk då på hur mycket ett klädesplagg till barnet kostar och hur lång tid hen kan använda det och jämför det med en tygblöja som barnet kan använda under hela blöjperioden.
 • Du kan också jämföra klumpsumman i början med hur mycket du skulle spendera på engångsblöjor under hela blöjperioden - beroende på hur ofta barnet byter blöja, märket på engångsblöjorna och hur lång blöjperioden är kan ett engångsblöjebarns blöjor kosta mellan 10 och 20 tusen kronor.
 • Tygblöjor kan med fördel användas av flera barn för att spara ännu mer på miljön och plånboken: kanske får ett syskon använda dem eller så säljer du dem vidare till en annan familj, till skillnad från engångsblöjor bokstavligen hamnar i soppen.
 • Vattenfall beräknar att kostnaden för en 60 °C tvätt, inklusive el, tvättmedel och vatten, är ca 3,30 kr. Om du tvättar tygblöjorna var 3:e dag innebär det ca 122 tvättar per år, d.v. s. drygt 400 kr per år för tvätt.

 

 

För att det är fint

Det är kanske inte den främsta anledningen, men det är ett plus i kanten för många i alla fall. Alvehamn håller just nu på att ta fram fler olika tryck som alternativ till våra fina enfärgade blöjor.

Det går inte att komma ifrån att tygblöjor är sämre på att suga upp väta än engångsblöjor, men just den egenskapen är något man kan använda sig av när man vill börja potta sitt barn. Eftersom att barnet i större utsträckning känner att det blir blött när det kissar i blöjan får hen ett incitament att lära sig ett bekvämare ställe att göra i från sig, oavsett om man börjar på BB eller i förskoleåldern.

 

 

Naturligtvis går det att anpassa tygblöjeanvändandet precis hur man vill så att det passar just ens egna situation

Vissa familjer fastnar för en viss typ av tygblöja, andra tycker att olika tygblöjesystem passar för olika tillfällen och ytterligare några vill helst kombinera tygblöjor och engångsblöjor. Kanske vill ni bara ha tygblöjor på vissa ställen (som bara hemma?) eller vid vissa tidpunkter (bara dagtid, kanske?) - testa er fram vad som fungerar för er!